Aby zapewnić świadczenie usług na najwyższym poziomie nasz serwis www korzysta z plików cookies, które zapewniają prawidłowe działanie serwisu internetowego. Pliki cookies odpowiadają za działanie podstawowych funkcji serwisu www, a po uzyskaniu Twojej zgody, są przez nas wykorzystywane do obserwacji statystyk, analizy sposobów korzystania z serwisu internetowego oraz do celów marketingowych. Nasz serwis używa także plików cookies podmiotów trzecich poprzez wykorzystanie zewnętrznych narzędzi analitycznych i marketingowych. W celu zaakceptowania instalowania na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies powyższych kategorii kliknij przycisk “Zaakceptuj wszystko”. Możesz także wybrać ustawienia plików cookies poprzez wybranie przycisku “Zmień ustawienia”, dokonując wyboru jakie pliki cookies zostaną zainstalowane na Twoim urządzeniu końcowym. Wybierasz poszczególne opcje i zatwierdzasz je przyciskiem “Zapisz ustawienia”. Więcej informacji znajdziesz się w Polityce prywatności.

Są to pliki cookies zapewniające prawidłowe działanie strony www, dzięki nim serwis www może się prawidłowo wyświetlać na urządzeniu końcowym. Funkcjonalne pliki cookies są zawsze aktywne, można to zmienić w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Nasza firma istnieje od ponad 30 lat na rynku producentów stołów bilardowych. W tym czasie dane nam było zaobserwować szereg zmian w nawykach zakupowych konsumentów. Jedną z nich jest wzrastające zainteresowanie klientów indywidualnych stołami na których mogli by rozegrać partię gry w zaciszu własnego domu lub mieszkania. W tym wpisie położymy nacisk na jeden z głównych elementów stołu bilardowego jakim jest płyta rozgrywająca. Jaką więc płytę wybrać do domowego stołu bilardowego i jakimi kryteriami należy się kierować? Zacznijmy od początku. Nasza firma oferuje zarówno płyty kamienne jak również płyty postformingowe.


Płyta rozgrywająca z kamienia naturalnego


Pod tą nazwą rozumiemy najwyższej jakości płytę wyprodukowaną z łupka włoskiego. Od niemal początku naszej działalności współpracujemy z firmą EuroSlate – to renomowany producent produktów z łupków naturalnych na międzynarodową skalę. Płyta rozgrywająca kamienna może być jedno lub kilkuczęściowa. W zdecydowanej większości przypadków naszym klientom proponujemy wybór płyty jednoczęściowej. Taka konfiguracja stołu umożliwia jego przesunięcie po zmontowaniu. Najważniejszą zaletą takiej płyty jest jednak brak spoin łączeniowych, które z czasem dają o sobie znać w postaci nierówności. Płyty dzielone stosowane są niemal wyłącznie na stołach turniejowych gdzie systematycznie jest wymieniane sukno (a przy okazji spoinowane są łączenia części płyty rozgrywającej).


Płyta rozgrywająca postformingowa

 

Tym z Państwa, którzy chcą nieco zaoszczędzić proponujemy stół bilardowy z płytą wykonaną z postformingu. Taka płyta charakteryzuje się doskonałymi parametrami wytrzymałościowymi. W tym wariancie płyta rozgrywająca jest wykonana z płyty postformingowej z domieszką piasku, obustronnie powleczonych laminatem. Laminat doskonale zabezpiecza płytę przed wpływem wilgoci i dodatkowo ją usztywnia. Taka konfiguracja z pewnością przypadnie do gustu tym z Państwa, którzy pragną posiadać własny stół do rekreacyjnej gry w bilard.


Podsumowanie


Płyta rozgrywająca z kamienia naturalnego jest najlepszym (ale jednocześnie wyraźnie droższym) rozwiązaniem. Również w dłuższej eksploatacji będzie spisywać się lepiej. Jeśli jednak dysponujemy ograniczonym budżetem i chcemy okazjonalnie rozegrać partię lub dwie w gronie rodziny i znajomych płyta rozgrywająca z postformingu będzie równie dobrym rozwiązaniem.